Public contract: Upgrade služby ochrany proti DDOS útokům o webový aplikační firewall

Information on public contract

procurement procedure phase Awarded
Contract was awarded.
DBID: 1038
System number: P23V00000078
Contracting authority registration number: 23062
Under the Act: no. 134/2016 Coll.
Registration number in VVZ: Z2023-054741
Date of commence: 10.11.2023
Tender submit to: 13.11.2023 13:00

Title, type and description of public contract

  • Title: Upgrade služby ochrany proti DDOS útokům o webový aplikační firewall
  • Type of public contract: Services

Brief subject description:
Předmětem veřejné zakázky je upgrade stávající služby T-MOBILE Webhosting proti DDoS a poskytování souvisejících servisních služeb.

Procedure type, estimated value

  • Procedure type: negotiated procedure without prior publication
    Justification of using negotiated procedure:
    Důvodem k užití jednacího řízení bez uveřejnění je skutečnost, že předmět veřejné zakázky (zlepšení parametrů služby „DDoS ochrana“) může zajistit jen stávající poskytovatel této služby, společnost T-Mobile Czech Republic a.s. (dále jen „T-Mobile“). Uvedená služba je součástí služby T-MOBILE Webhosting, poskytované společností T-Mobile na základě smlouvy o poskytování služeb virtuálního WWW serveru (webhostingu), technické podpoře provozu Redakčního a publikačního systému ze dne 30. 8. 2011, ve znění dodatků (dále jen „smlouva“). K poskytování služby T-MOBILE Webhosting je využita virtualizační platforma T-MOBILE VH, jejímž jediným vlastníkem a provozovatelem je T-Mobile. Tato platforma je redundantně připojena do Internetu prostřednictvím páteřní sítě a využívá sdílených síťových prostředků pod správou T-Mobile (přepínače, loadballancery, firewally, hraniční routery). Provoz těchto prvků spolu vzájemně souvisí a jejich konfigurace se navzájem ovlivňuje do té míry, že není přípustné, aby jednotlivé části platformy spravovaly různé subjekty s různými technickými týmy.
    Celá infrastruktura je od počátku navržená jako provider-grade multitenantní systém, umožňující bezpečné oddělení zdrojů pro jednotlivé uživatele (tenants) jak ve virtuálním serverovém prostředí, tak v prostředí diskového a síťového subsystému. Provoz multitenant platformy vyžaduje striktní dodržování stanovených konfiguračních pravidel, aby zdroje jednotlivých uživatelů zůstaly odděleny a aby nedošlo k ovlivňování parametrů služeb poskytovaných jednotlivým uživatelům.
    Platforma T-MOBILE VH umožňuje automatickou konfiguraci zákazníkům přidělených prostředků (virtuálních datacenter). Pro zachování této funkce je bezpodmínečně nutné dodržovat schválený design platformy a konfigurační pravidla.
    Design platformy neumožňuje připojení přístupových okruhů do Internetu od jiných poskytovatelů, ani připojování cizích prvků mezi jednotlivé prvky platformy. Z uvedených důvodů T-Mobile nemůže poskytnout a neumožní přístup do infrastruktury T-MOBILE VH jiným dodavatelům, kteří dodávají/provozují zařízení na ochranu proti útokům DDoS.
    Služba „DDoS ochrana“ dle dosavadních statistik blokuje měsíčně desítky reálných DDoS útoků na externí web ČNB a tisíce protokolových anomálií, představujících potencionální rizika DDoS útoků. Počet těchto útoků a hrozeb má (každoročně) vzrůstající trend. Bez této ochrany reálně hrozí vyšší riziko realizace kybernetického útoku na web ČNB. 1. 9. 2023 a 18. 10. 2023 ovšem došlo k DDoS útokům na aplikační vrstvě, před kterými dříve pořízená ochrana již nechrání. Řešením je pořízení služby WAF (web application firewall), která je předmětem této veřejné zakázky.
    Z výše uvedených důvodů zadavatel přikročil k použití jednacího řízení bez uveřejnění ve smyslu § 63 odst. 3 písm. b) a c) zákona.
  • Public contract regime: above-the-threshold
  • Estimated value: n/a

Place of performance

  • Hlavní město Praha

Contracting authority

  • Official name: Česká národní banka
  • CRN: 48136450
  • Postal address:
    Na Příkopě 28
    115 03 Praha 1
  • Contracting authority profile identification in VVZ: 342165

Contact address

Tenders or requests to participate submit to:
prostřednictvím elektronického nástroje E-ZAK (https://ezak.cnb.cz)

Contact

Subject items

Procurement documents

Explanation, completion, changes of procurement documents

Public documents

 

Overview of public documents

Title Description File name Size
Written report of the contracting authority
Písemná zpráva zadavatele Dokument PDF Písemná zpráva zadavatele-konverze.pdf 301.67 KB
Contract, its changes and amendments
Dodatek č. 18 uzavřený dne 28.11.2023 Dokument PDF 92-312-23, 92-339-23.pdf 242.48 KB

Forms

URL addresses

Contract performance